Havi receptek


A világ 10 legiszákosabb országa: Magyarország dobogós

  HáziPatika.com

alkoholfogyasztásalkoholbetegségalkoholizmus

Az alkoholizmus jól ismert tünetekkel járó, hosszan tartó betegség, amely a benne szenvedők élete felett átveszi az uralmat, s befolyásol a génektől az életmódon át a társadalmi kapcsolatokig mindent. Az Egészségügyi Világszervezet szerint kevés olyan ország van, ahol ne jelentenének gondot az iszákosok.

ttints

A Yahoo összeállította a világ 10 leginkább alkoholizáló országának listáját, amelyen sajnos Magyarország is dobogós helyen szerepel. A WHO legutóbbi jelentésében található részletes adatok szerint több mint 10 liter tiszta szeszt tartalmazó alkoholos ital fogyasztunk fejenként (beleértve a csecsemőket és aggastyánokat is). A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egyikbeszámolója alapján azonban (amely 14 literes alkoholfogyasztásról beszél) a helyzet még rosszabb lehet. A WHO szerint a világ átlaga 6,2 liter.
A magyarok sok alkoholt fogyasztanak

A magyarok sok alkoholt fogyasztanak

A KSH 475 ezerre becsüli a magyarországi alkoholbetegek számát az orvosi ellátásban részesülőkre alapozva, de a valós szám akár hétszázezer, sőt egymillió is lehet és évente 6-8 ezer halál kapcsolódik az alkoholfogyasztáshoz. Az alkoholizmus Magyarországon évente mintegy 700 milliárd forintos kárt okoz, miközben az államnak a jövedéki adóból csak negyed-ötöd annyi jövedelme van. 

Az alkoholizmus tünetei és kezelése

Az alkoholizmus olyan idült betegség, melynek kezdete alattomos, felismerhető tünetei vannak, s ezek az alkoholizmus súlyosságával arányosak.Tudjon meg többet!

A globális helyzetet vizsgálva több érdekes dolog is feltűnik. A nagy borfogyasztó olaszok például a férfiak körében ugyan olyan arányú alkohollal való visszaélési arányokat (0,5 százalék) rögzítettek, mint Irán, ahol az iszlám törvények miatt az alkohol illegális. Három déli Csendes-óceánon található ország Samoa, a Marshall-szigetek és Palau számára szinte ismeretlen a túlzott alkoholfogyasztás, miközben a térség egy másik állama, az apró Niue felkerült az alkoholproblémákkal küzdő országok toplistájába, amelyet a WHO adatai alapján a Yahoo állított össze.

Alkoholisták aránya az egyes országokban 

HelyezésOrszágFelnőtt férfiakFelnőtt nők
1.Oroszország16,29%2,58%
2.Magyarország15,29%2,27%
3.Moldova14,08%2,15%
4.Litvánia13,35%1,98%
5.Dél-Korea13,1%0,41%
6.Lettország11,54%1,67%
7.Fehéroroszország11,43%1,69%
8.Észtország11,09%1,62%
9.Niue10,58%0,34%
10.Kolumbia10,33%2,55%

id a szöveg módosításához.